Eteläisten kylien esilaulajat

Eteläisten kylien esilaulajat esiintymässä illanvietossa Raatevaarassa 21.3-14
Esiintyminen Joen kulttuuritorilla

Karjalaisia kansanlauluja Kiihtelysvaarasta

Vuonna 2002 Kiihtelysvaara- seuran kesäpäivien yhteydessä oli Karjalaisia kansanlauluja Kiihtelysvaarasta- levyn julkistamiskonsertti.
Levyllä on 25 laulua, joista Väinö Hannikainen on tehnyt pianosovitukset.
Levyllä laulavat heinävaaralaiset opettajat Risto Lätti ja tyttärensäTanja Ratilainen, pianistina toimii Leena Suomela.
Kiihtelysvaarasta on merkitty muistiin kaikkiaan 356 kansanlaulua ja -sävelmää.Esilaulajat

Samana vuonna oli eteläisten kylien vuoro järjestää kyläohjelmaa Kivelän tilalla olleeseen kylätapahtumaan. Juhlaohjelmaa mietittäessä Vatasen Kyösti toi julki ajatuksen, että myös meidän juhlissamme voitaisiin laulaa kansanalauluja.
Ensimmäiset harjoitukset pidettiin Huhtilammin koululla. Sinne kokoontuneista keksi Rannikon Leena ryhmälle iskevän nimenEteläisten Kylien Esilaulajat.
Nimi kuvaa hyvin toimintaamme, tarkoituksena oli ja on edelleen, kun me osaamme laulun, on yleisön turvallista tulla siihen mukaan.

Ensiesiintyminen oli juhannusjuhlissa Oskolankoskella.
Niistä on parhaiten jäänyt mieleen yhteislaulu Taas on aika auringon. Kun sen aloitimme, alkoi sataa todella kovaa. Urheasti lauloimme silloin ensimmäiset kansanlaulut Saisinko, sekä kokonsytytyslauluna mukailun laulusta Kukapa sen saunan lämmittääpi.
Heinäkuun lopun kotiseutupäivillä olimmekin jo kokeneita esiintyjiä.
Elokuussa Kiihtelysvaara- seura järjesti museolla kahvitilaisuuden, jonne kutsuttiin laulajien jälkeläisiä. Siihen juhlaan harjoittelimme jo 17 laulua.Opintokerho

Yhdessä laulaminen osoittautui niin hauskaksi, että sitä jatkettiin opintokerhona syksyllä.
Tärkein oppikirjamme on Karjalaisia kansanlauluja Kiihtelysvaarasta, josta Kv-seura otti uusintapainoksenkin.
Lisäksi opiskelemme musiikin teoriaa sen mukaan, mitä lauluissa esille tulee. Ääniala on laajentunut ja lauluun on tullut tarkkuutta. Laulamme edelleen yksiäänisesti.


Ohjelmisto

Keväällä 2003 teimme lauluista Kaija Siltovuoren käsikirjoittaman näytelmän, jonka ensiesitys oli Oskolankosken juhannusjuhlissa ja jota pääsimme esittämään myös Joensuun Kaupunginteatterin suurelle näyttämölle.
Vähitellen mukaan alkoi tulla muutakin ohjelmistoa. Erityisesti Kyösti Vatasen tädin, Selma Pelkosen mukaelma Villiruususta on hauskuudellaan ilahduttanut jo monissa tilaisuuksissa.
Jotta kansanlauluilla olisi jatkuvuutta, olemme tehneet kouluihin sopivan esittelyohjelman, jossa kerromme lauluista, laulamme ja laulatamme. Sen olemme jo esittäneet Kiihtelysvaaran kaikilla kouluilla ja Tuupovaarassa.
Hengellinen musiikki tuli myös ohjelmistoomme, Kiihtelysvaaran kirkko onkin meille mieluinen esiintymispaikka. Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ovat kuuluneet joka vuosi ohjelmaamme.
Esiinnymme siis ”kirkosta iltamiin”.
Levy tehtiin viisivuotisen toiminnan kunniaksi keväällä 2007. Levyn nimi Laula kanssamme kertoo sen olevan tarkoitettu omatoimiseen opiskeluun kiihtelysvaaralaisten kansanlaulujen parissa.

Laulujen loppu

30. syys, 2016
Laulujen loppu
Eteläisten kylien esilaulajien toiminta on loppunut syksyllä 2016

Uusimmat kommentit

09.08 | 21:30

Terve,
Kaipailen teidän kanamunia s-kaupan ( Liperi ) valikoimaan?

...
05.08 | 11:03

Terve! Olemme huolissamme kun emme ole saaneet teidän kanalan munia lähikaupasta Kontiolahdelta.

...
30.06 | 20:31

Emme seuraa näitä sivuja aktiivisesti. Toivomme yhteydenotot, kyselyt yms. puhelimitse tai sähköpostilla.
Terveisin Pesosen kanalan väki

...
30.06 | 20:16

Keltuaisen väri ei ole merkki käyttökelpoisuudesta. Väriin vaikuttaa ravinto, viljapohjaisella ruualla väri voi olla haalea. Väri ei vaikuta terveellisyyteen.

...